Apotheken & openingstijden
Vind uw Medizijn Apotheek
Vind uw Medizijn Webshop
Kies uw webshop
Kies uw webshop
Medicomaat
Uw geneesmiddelen afhalen 
wanneer het u uitkomt 
lees meer
Zorgpas
Ervaar de persoonlijke service
van Medizijn
met de unieke Zorgpas 
lees meer
Receptenservice
Een herhaalrecept voor uw geneesmiddelen kunt u hier online bestellen.
lees meer
Het Medizijn verschil
+ Vernieuwend in producten
+ Verfrissend in aanpak
+ Vriendelijk in contact
+ Vakkundig in advisering
+ Vlug in afhandeling
Diversen

Medicijnen in de zomer

Medicijnen bewaren als het warm is

Raadpleeg bij langdurige hitte de bijsluiter om te zien hoe u uw medicijnen het beste bewaart. Zetpillen kunnen bijvoorbeeld smelten door de hitte. Vraag het bij twijfel na in uw apotheek.

Het advies is meestal: in een droge kast, onder 25°C

Een droge, afgesloten kast waar het niet warmer wordt dan 25°C is voor de meeste medicijnen een goede bewaarplaats. Ook bij een hittegolf blijven uw medicijnen hierin goed. Zo'n kast is prima als er geen speciaal bewaaradvies op de verpakking staat.

In de badkamer is het snel te vochtig. Dit is geen goede plek voor uw medicijnen.

De koelkast kan te koud zijn

Een veel gestelde vraag is: "Moeten geneesmiddelen bij hitte in de koelkast?"
Alleen als dit expliciet op de bijsluiter staat. Kijk naar het bewaarvoorschrift op het etiket en in de bijsluiter. Bel bij twijfel uw apotheek.

  • Zetpillen kunnen smelten door warmte. Maar ze mogen misschien niet in de koelkast. Let op het etiket of het bewaarvoorschrift.
  • Vloeistoffen zoals drankjes of ampullen met injectievloeistof horen niet standaard in de koelkast. Let op het etiket of het bewaarvoorschrift.
  • Ook oog- en oordruppels en klysma's horen niet standaard in de koelkast. Let op het etiket of het bewaarvoorschrift.

Heeft u toch medicijnen die in de koelkast bewaard moeten worden is het een goed idee om deze middelen - als ze uit de koelkast komen - voor gebruik ongeveer 5 minuten op te warmen in de hand. Anders kan het gebruik onaangenaam zijn.

Gaat u op vakantie

Medicijnen onderweg goed houden.
Zorg dat uw medicijnen zo kort mogelijk in de warmte zijn.

  • Als u meerdere inkopen moet doen, ga dan het laatst naar de apotheek en daarna direct naar huis. Voor sommige medicijnen is een koeltas handig.
  • Laat medicijnen niet in een warme auto liggen.
  • Onderweg op vakantie: bewaar medicijnen niet dicht bij het lichaam, niet in een broekzak bijvoorbeeld. Maar in een tas. Een koeltas kan nodig zijn voor medicijnen die in de koelkast bewaard moeten worden. Vraag hiernaar in uw apotheek.

Warm? Drink voldoende

Om warmte af te kunnen voeren, is zweten van belang. Daarvoor moet er genoeg vocht in het lichaam zijn én er moet genoeg vocht in het lichaam overblijven voor de normale lichaamsfuncties.

  • Drink op warme dagen minimaal 2 liter vocht per dag. Drink regelmatig kleine beetjes, telkens een kopje of een glas. Houd het drinken bij de hand. Neem kraan- of flessenwater, melk, karnemelk, thee of koffie zonder suiker, vruchtensap of suikervrije (fris)dranken.
  • Het vocht in koffie en thee plast u sneller uit door de werking van de cafeïne. Het lichaam verliest sneller vocht, maar niet méér vocht. Deze dranken voorzien het lichaam dus net als andere dranken van vocht en kunnen prima gebruikt worden om de vochtbalans op peil te houden.
  • Plast u minder dan normaal? Is uw urine donkerder dan normaal? Drink dan meer en wacht niet tot u zich dorstig voelt. Vooral als u ouder bent, is uw dorstgevoel vaak minder!

Heeft u vragen kom dan gerust langs in uw apotheek.

Gevonden
Bij u in de buurt